Als je van koken houdt en vaak uitgebreide diners op tafel zet voor vrienden of familie, dan is het leuk als je ook iets afweet van de wijn en spijs. Je kunt dan bedenken welke wijn het beste past bij het desbetreffende gerecht. Als je een goede wijn hebt die past bij het gerecht, dan versterkt dit de smaak van het gerecht. Dit maakt wijn en spijs zo bijzonder. Het gerecht smaakt echt anders als je dit zonder de juiste wijn drinkt.

De beste wijn en spijs

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn als je je bezig gaat houden met wijn en spijs. Zo moet een wijn niet te zwaar zijn bij het gerecht, anders proef je het gerecht niet meer en dat is zonde. De wijn moet de smaak juist versterken en zorgen dat alle smaken in je mond vrijkomen Maar andersom geldt dit ook. Het gerecht moet niet te overheersend zijn waardoor je de wijn niet meer proeft. Daarom kan de juiste wijn en spijs vinden nog best lastig zijn. Als je hier echt in geïnteresseerd bent, moet je veel oefenen en uitproberen.

Veel koken en oefenen

Ga een aantal dagen in de keuken staan, bereid gerechtjes en proef daar verschillende wijnen bij. Zo kom je er wel achter wat de juiste wijn en spijscombinatie is en op een gegeven moment weet je dit uit je hoofd. Hoe fijn is het als je bij elk gerecht dat je maakt een bijpassende wijn weet. Dit kan natuurlijk per persoon verschillen, omdat smaken verschillen, maar het is hartstikke leuk als je er wat vanaf weet en je dit kunt toepassen bij een diner voor je vrienden of familie.

Er passen meer wijnen bij één gerecht

Ook is het zo dat er vaak meerdere wijnen passen bij een bepaald gerecht. Als je bijvoorbeeld een bepaald visgerecht hebt, is het niet zo dat daar alleen een Verdejo bij past. Het kan ook zijn dat daar een Pinot Grigio bij past. Dit is handig, want de ene persoon vindt een Verdejo lekkerder en de andere een Pinot Grigio. Wijn en spijs is altijd een bijzondere combinatie en jij kunt er veel vanaf weten door veel te oefenen en te proeven. Hierdoor weet je altijd een antwoord op de vraag: "Welke wijn past hierbij?"