Wanneer je last krijgt van je zicht kan het zijn dat je vroeg of laat een bril gaat overwegen. Misschien is dit wel alleen bij het lezen of juist voor als je achter de computer ziet. Ook een bril voor tijdens het autorijden is mogelijk of juist een bril voor dagelijkse activiteiten. Brillen komen in verschillende soorten, maten en modellen en dan kan het soms best lastig zijn om te bepalen wat de juiste keuze is. In dit blog vertellen we je daarom graag wat meer over de verschillende soorten brillen zodat een keuze maken hopelijk makkelijker wordt.

Voor ver weg en/of voor dichtbij

Wanneer je, je ogen laat testen en deze niet voldoen aan de standaard norm zal je een min of plussterkte toegewezen krijgen. Deze min of plus sterkte zegt iets over jou ogen en hoe slecht je in de verte of dichtbij kan zien. Wanneer je een plus sterkte nodig hebt heb je een bril nodig om dichtbij beter te kunnen zien. Jouw glazen zullen dus het zicht vergroten van dichtbij. Wanneer je een min sterkte hebt dan zul je glazen nodig hebben die je in de verte beter zullen laten zien. De glazen stellen dan scherp in de verte. Wanneer we spreken van een bril die alleen een min of plus sterkte heeft dan spreken we van een enkelvoudige bril. Wanneer je een bril hebt die zowel een min als plus sterkte heeft dan spreken we van een multifocale bril. Bij deze bril zijn de glazen als het ware opgesplitst zodat je bijvoorbeeld aan de onderkant een min sterkte heeft en aan de bovenkant een gedeelte met plus sterkte.

Voor je boek of beeldscherm

Is met je sterkte op zich niks mis maar heb je toch moeite met lezen of krijg je hoofdpijn van te lang achter je beeldscherm zitten? Dan kan het zijn dat je ogen toch te veel inspanning moeten leveren. Hierdoor kan je hoofdpijn krijgen wat natuurlijk alles behalve pijn is. Wanneer je een bril nodig hebt voor het lezen dan ben je op zoek naar een leesbril. Wanneer je juist een bril nodig hebt voor je beeldscherm dan praten we over een blauw licht bril. Deze bril is naar het blauwe licht vernoemd dat beeldschermen afgeven.  

Voor in de nacht of in de zon

Ook in de nacht of juist overdag kan een bril uitkomst bieden. Wanneer je ‘s avonds in de auto niet zo goed kan zien kan het zijn dat je nachtblind bent. Je kan dan slecht zien en de lichtjes lijken een beetje te dansen. In dit geval zal een nachtbril het beste bij je passen. Overdag kan het zijn dan de zon te scherp is voor je ogen. Een zonnebril kan dan fijn zijn. Ben je opzoek naar een zonnebril voor mannen of juist naar een zonnebril voor kinderen of vrouwen? Neem dan eens een kijkje bij Charlie Temple.