Met tuinhout kun je werkelijk alle kanten op. Je kunt heel simpel palen van tuinhout gebruiken om draden tussen te spannen als tuinafscheiding, maar je kunt met tuinhout natuurlijk nog veel meer. Maak zelf een mooie schutting die precies past bij jouw tuin met een mooie houten poortdeur erin. Of maak een tuinhuisje, een kinderspeeltuintje of een complete veranda. Je kunt het tuinhout onbewerkt laten zodat het, na verloop van tijd, mooi vergrijst. Maar je kunt het ook schilderen, beitsen of lakken. Het is maar net wat jij mooi vindt én natuurlijk hoeveel tijd je hebt.

Maak het jezelf niet te moeilijk!

Heb je nog niet eerder iets gebouwd met tuinhout? Dan is het wellicht een goed idee om een kant en klare bouwtekening te vinden en deze te gebruiken voor jouw bouwwerk. Of het nu gaat om een schutting of een schuurtje, je moet echt even oefenen voor je het werken met hout goed onder de knie hebt. Door gebruik te maken van kant en klare bouwtekeningen en de aanwijzingen goed te volgen kan het (bijna) niet mis gaan.

Of maak je eigen ontwerpen met tuinhout

Ben je handig of heb je gewoon echt zin in een flinke uitdaging? Dan kun je zelf een ontwerp maken en dat gaan bouwen. Het is altijd verstandig om eerst een goede tekening te maken met de juiste afmetingen. Zo kom je niet net een plank of een paal te kort als je aan de gang gaat. Meten is weten en dat geldt zeker voor het bouwen van een schuurtje of tuinhuisje. Zet met touwtjes uit hoe groot het huisje moet gaan worden op de plek waar het moet gaan komen. Je ziet dan alvast goed hoeveel ruimte je over hebt in je tuin. Oh. En vergeet niet om op je tekening aan te geven waar alle schroeven moeten komen. Je kunt dan beter inschatten hoeveel schroeven je nodig hebt.

Zorg dat je gereedschap in orde is

Of je nu gebruikmaakt van een kant en klare bouwtekening of zelf een ontwerp maakt, check voor je begint met klussen of je gereedschappen helemaal in orde zijn. Bestel een extra accu voor je accuboormachine en zorg dat deze goed opgeladen is. Zorg dat je een meetlint en een waterpas bij de hand hebt. En vergeet niet om een potlood en een huishoudtrap te regelen. Het lijkt misschien overdreven, maar als je zorgt dat je alles goed voor elkaar hebt, is de klus een stuk sneller geklaard.