Hou je van landelijk, robuust en niet al te strak. Dan is het verwerken van hout in je interieur een must have. En je hebt natuurlijk gigantisch veel verschillende soorten hout waar je uit kan kiezen. Dat je door het hout de bomen niet meer kan zien. Maar wij helpen je een handje. Benieuwd naar de eigenschappen en toepassingen van vurenhout? Lees dan verder! Want in deze blog geven wij je informatie over vurenhout planken. Dan is die informatie ook maar alvast binnen, toch?!

 

Grenen- en vurenhout

Vuren- en Grenenhout zijn de meest gebruikte naaldhoutsoorten van Nederland. Deze beide houtsoorten bevatten veel overeenkomstige eigenschappen. Hierdoor kan het lastig zijn om de verschillen te zien. Echter is er wel wat verschil tussen Vuren- en Grenenhout. Zo draagt Grenenhout meer geur mee en heeft Vuren hout vaak kleinere noesten.

 

Eigenschappen Vurenhout

Vurenhout is de meeste gebruikte naaldhoutsoort en houtsoort van Nederland. Naast dat het relatief goedkoop is, is het ook makkelijk te bewerken en nagenoeg geurloos. Vurenhout is afkomstig van de fijnspar (Picea abies), de boom die algemeen bekend is als kerstboom, en wordt veelal geïmporteerd vanuit Midden- en Noord-Europa. Vurenhout kenmerkt zich aan de lichtgele kleur, een fijne nerf en een overwegend rechte draad. In het hout kunnen kwasten en harszakken voorkomen. Dit zijn voormalige zijtakken die aan de hoofdstam hebben vastgezeten. In de meeste gevallen zijn dergelijke kwasten geen probleem bij tuinhout toepassingen.

 

Is Vurenhout duurzaam?

Vurenhout is niet heel duurzaam, maar het is wel goed mogelijk om Vurenhout te verduurzamen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo verlengt de levensduur van Vurenhout onder keteldruk impregneren naar ongeveer 10 -15 jaar. Geïmpregneerd hout is beter bestand tegen weersomstandigen, micro organismen en insecten. Vurenhout heeft onbehandeld namelijk duurzaamheidsklasse 4-5, terwijl deze door keteldruk impregneren wordt verlengd naar klasse 3-4. Door deze behandeling krijgt het hout een lichte groene kleur, die na circa 6 maanden verdwijnt. Bruin geïmpregneerd is minder populair, maar behoort ook tot de mogelijkheden. 

Naast geïmpregneerd hout biedt Gadero ook thermisch gemodificeerd Vuren aan. Tijdens dit proces wordt op een milieuvriendelijke wijze een betere duurzaamheidsklasse bereikt door middel van een thermische warmtebehandeling. Hierbij worden geen chemicaliën gebruikt en komen er geen schadelijke stoffen vrij.

Vuren tuinhout

Gadero heeft een ruim assortiment vurenhouten planken, balken, palen, tuinschermen, onderliggers en gevelbekleding. Vurenhout wordt zowel onbehandeld, geïmpregneerd als thermisch gemodificeerd verkocht. Op basis van de toepassing kan worden bepaald welke behandelmethode nodig is. Vurenhouten planken en palen bij Gadero worden geleverd onder het PEFC keurmerk. Dit betekent dat ons Vurenhout gegarandeerd afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.