Gaat jouw kind na de zomervakantie naar het examenjaar? En verwacht je dat hij of zij wel wat hulp kan gebruiken? Dan is het nú tijd om examentraining te regelen. Examentraining zorgt ervoor dat de slagingskans voor je kind net wat hoger wordt. Het is geen gouden formule, je kind zal nog steeds zelf aan het werk moeten, maar dan wel met goede, gestructureerde ondersteuning. En die ondersteuning komt ook nog eens van iemand anders dan de vader of moeder en dat werkt. Vreemde ogen dwingen is een oud gezegde, maar zó waar!

Examentraining is geen overbodige luxe

Net als zo goed als alle kinderen in Nederland en de rest van de wereld zal ook jouw kind het afgelopen schooljaar vooral thuis, achter de laptop, hebben doorgebracht. Veel scholen hebben ervoor gekozen om kinderen wat te "matsen" en ze het voordeel van de twijfel te geven. En dus zit jouw kind misschien zometeen in het examenjaar terwijl hij of zij het afgelopen jaar best heel veel heeft gemist. Dat is natuurlijk niet de schuld van jouw kind of van de school, maar het is wel zo. Dat je kind flink wat heeft gemist in het afgelopen jaar kan zijn weerslag hebben op het komende jaar. Om nu te voorkomen dat je kind zakt of herexamens moet gaan doen, kun je nu al maatregelen nemen.

Kijk welke hulp je kind nodig heeft

Het is niet nodig om je kind het hele jaar door examentraining te laten volgen. Het is voldoende om je kind goed in de gaten te houden en samen met je zoon of dochter te bepalen waar de problemen te verwachten zijn. Is je kind goed in talen maar minder goed in exacte vakken? Reserveer dan op tijd een plek bij de examentraining voor het vak dat je kind het zwaarst valt. Merk je dat je kind juist onverwacht goed scoort op bepaalde gebieden maar onverwacht slecht op andere gebieden? Dan kun je daar met de examentraining goed op inspringen.

Bijles aanvragen kan ook op school

Gaat er structureel iets mis bij een bepaald vak? Dan is het wellicht verstandig om al door het jaar heen hulp te vragen op school. Dit kan zijn in de vorm van bijles of extra huiswerk. Merk je dat je kind het over het algemeen hartstikke goed doet, maar heel veel last heeft van faalangst? Ook dan kun je vaak bij de school terecht. Examentraining kan ook helpen om je kind zich zekerder te laten voelen.